tag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post6539443279629282059..comments2022-03-31T11:25:41.619+02:00Comments on A kemence és amire való: Lencse a gazdagság receptjeSzamosi Lászlóhttp://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-43442376272142753952009-01-22T21:47:00.000+01:002009-01-22T21:47:00.000+01:00Kati,A recept nekem is tetszik, tök jó lehet, ha k...Kati,<BR/><BR/>A recept nekem is tetszik, tök jó lehet, ha kipróbáltad, írd meg légyszíves az eredményt.<BR/>Csombort, vagyis borsikafüvet, mintha láttam volna a Corában élő növényként, de nem biztos. Majd ellenőrzöm megint. Talán Pali tudja, hogy hol van a lelőhely.<BR/>A nagymama receptje a családjuk nagy gonddal védi, mint azt Pali írta, de majd fogadásból játszom vele egy ping-pong partit, és az lesz a tét, hogy elmondja. Jó?Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-20006621635072648292009-01-22T17:17:00.000+01:002009-01-22T17:17:00.000+01:00Nekem, mint " kemencétlen" polgárnak, nagyon is te...Nekem, mint " kemencétlen" polgárnak, nagyon is tetszik Pali receptje és ki is fogom próbálni. Kérdésem, hogy hol lehet csomborhoz jutni, mert nekem nem sikerült.<BR/>Másik kérdésem, hogy hol van Pali nagymamájának a bableves receptje???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-28181521888061929652009-01-13T21:29:00.000+01:002009-01-13T21:29:00.000+01:00Köszönöm Pali a magyarázatot.Azóta is gondolkodom ...Köszönöm Pali a magyarázatot.<BR/><BR/>Azóta is gondolkodom azon, hogy hogyan lehet adaptálni a műveletsort a kemencére. A fő problémám, hogy a kemencében készült ételek, különösen a főtt ételek általában arra épülnek, hogy összerakjuk, betesszük, aztán kivesszük mert kész. Nem célszerű ki-be pakolgatni a fazekat. Így, ha például a főzés utolső fázisában teszem bele a csombort, akkor a fazék kijön, csombor belemegy, fazék vissza. Szerinted lehet másképp is?Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-58300787026508480762009-01-13T09:40:00.000+01:002009-01-13T09:40:00.000+01:00Csombor (Latin neve: Satureja hortensis) nem mas m...Csombor (Latin neve: Satureja hortensis) nem mas mint borsika, borsfű, vagy kerti pereszlény. A csaladunkban nagyon kedvelt fuszernoveny. Ja es nagyon egeszseges, a borsot lehet vele helyettesiteni. Egyebkent gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény. Babbal kaposztaval kivalo izhatast ad, ha a fozes vege fele teszuk bele az etelbe. Ide illene a nagymamam habart bablevese, aminek a receptjet csaladunk ma is nagy gonddal vedi...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-27404700492225619612009-01-11T21:56:00.000+01:002009-01-11T21:56:00.000+01:00Pali!Köszönöm a receptzanzát. Elgondolkodom a keme...Pali!<BR/><BR/>Köszönöm a receptzanzát. Elgondolkodom a kemencére alkalmazásán. Addig is megmondod, hogy mi az a csombor, vagy nézzem meg a wikipédián?Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-13417715473206372702009-01-11T21:22:00.000+01:002009-01-11T21:22:00.000+01:00Szóval a káposztás bableves kissé zanzásitva. (Laj...Szóval a káposztás bableves kissé zanzásitva. (Lajos Mari után szabadon)<BR/>Előző este a fél kiló csülköt (vagy egyéb más füstölt húst) és a negyed kiló babot beáztatjuk. Másnap öblités után a csülköt feltesszük főni, amikor félig kész van, akkor hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, egy fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát. (A sóval óvatosan kell bánni a füstölt hús miatt). Miután a bab félig megfőtt berakjuk a negyed kiló (egyszer öblitett) savanyúkáposztát, amit előzőleg kissé felapritottunk, a csombort és az egészet hagyjuk puhára főni. Ezután a hagymát és fokhagymát kidobjuk, a csülköt kivesszük és kisebb kockákra apritjuk. (A csonttól persze előtte megszabadulunk). Visszatesszük a húsdarabokat, hozzáadjuk az őrölt borsot, majd behabarjuk az egészet egy pohár tejföllel egy-két evőkanál liszttel, majd alaposan összeforraljuk.<BR/><BR/>Tálaláskor citromkarikával diszitjük. Jó étvágyat!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-5858736667397402572009-01-11T19:35:00.000+01:002009-01-11T19:35:00.000+01:00Pali!Izgatottan várom a receptet.Pali!<BR/><BR/>Izgatottan várom a receptet.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-50403978114229388262009-01-10T18:53:00.000+01:002009-01-10T18:53:00.000+01:00A babos-kaposztas korhelyleves egy isteni dolog, d...A babos-kaposztas korhelyleves egy isteni dolog, de egy komplett oldal a receptje. Megprobalom eljuttatni Neked kulon e-mailben, mert gondolom egy oldal sok lesz a megjegyzes rovatba.<BR/>Szerintem agyagedenyben, kemenceben fantasztikus lehet, mert meg sima tuzhelyen fozve is mind gasztronomiai, mind orvosi szempontbol (lasd macskajaj) kifogastalan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-5378551964640390692009-01-07T20:54:00.000+01:002009-01-07T20:54:00.000+01:00Kedves Pali!A lencsében nálunk megáll a kanál. Így...Kedves Pali!<BR/><BR/>A lencsében nálunk megáll a kanál. Így levesnek nem mondanám, de a korhelyleves egy kicsit bővebben érdekelne, ha leírnád. És mint babspecialista különösen izgat, hogy milyen lehet a bab a káposztával.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-9361045402769079922009-01-07T20:07:00.000+01:002009-01-07T20:07:00.000+01:00A lencse receptje nagyon tetszik. Mi is szeretjuk ...A lencse receptje nagyon tetszik. Mi is szeretjuk az egyszeru dolgokat. Ami megis a bonyolultsag iranyaba mutat a mi esetunkben az az, hogy a lencselevest mi tejfollel talaljuk. Nem probaltad meg a lencset savanyu kaposztaval, kvazi korhelylevesnek fozni? Mi babbal megprobaltuk - isteni volt. Ja es segitett eltuntetni az elozo vidam italozas akut es kellemetlen tuneteit. PaliAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-31600205491585230412009-01-04T18:42:00.000+01:002009-01-04T18:42:00.000+01:00Utóolvasás közben jöttem rá, hogy egy félreértést ...Utóolvasás közben jöttem rá, hogy egy félreértést okozó sajtóhibát kell kijavítanom. A következő mondat " letakarva a deszkán amíg a pogácsa kihűlt." helyesen így hangzik: letakarva a deszkán amíg a pogácsa kisült." Hogy miért kihültet írtam kisült helyett, fogalmam sincs.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-48660142606520259752009-01-04T11:28:00.000+01:002009-01-04T11:28:00.000+01:00Szebbek sem lettünk eddig tőle, de legalább csúnyá...Szebbek sem lettünk eddig tőle, de legalább csúnyábbak sem.<BR/>Az igazság az, hogy előző lencséimből hol a babérlevelet hagytam ki, de nem hiányzott, hol meg a cukrot és citromot felejtettem el, de azok sem hiányoztak. Akkor meg minek komplikálni? Ha nem mondom, hogy nincs benne, senki sem hiányolná.<BR/>Igen, jól értetted a cipó a szaggatás után megmaradt tésztából van, újragyúrtam, és ott hagytam letakarva a deszkán amíg a pogácsa kihűlt. Addig szépen megkelt újra, aztán péklapátra vele. Másnap ez volt reggelire. A pogi recept és történet mindjárt jön.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-54821373557414387092009-01-03T21:44:00.000+01:002009-01-03T21:44:00.000+01:00Lencsét nemcsak pénzügyi okokból, hanem azért is k...Lencsét nemcsak pénzügyi okokból, hanem azért is kell enni, hogy szépek legyünk tőle:-) tehát nagyon jól tetted, hogy főztél.<BR/>A babérlevél kimaradt, vagy direkt hagytad ki belőle? És a cukor-ecet( vagy inkább citrom)????<BR/>Másik kérdésem, hogy jól értettem, hogy a pogácsa és a cipócska ugyanabból a tésztából készült?Anonymousnoreply@blogger.com