tag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.comments2022-03-31T11:25:41.619+02:00A kemence és amire valóSzamosi Lászlóhttp://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comBlogger62125tag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-54098709534458886222013-09-11T08:19:32.342+02:002013-09-11T08:19:32.342+02:00Tisztelt Szamosi úr!
Nagyon hasznos amit ír.Engem ...Tisztelt Szamosi úr!<br />Nagyon hasznos amit ír.Engem konkrétan a kemence érdekel,vagyis pl sehol nem találok olyan képeket,leírásokat ahol a kéménye látszik egy ilyen búbos kemencének.Jelenlegi fűtésünk egy hordozható cserépkályha,sima füst csőves kivezetéssel.Ebbe beköthető pl a kemence?<br />Válaszát mailon meg köszönném.<br />lacza1@gmail.comlaczahttps://www.blogger.com/profile/14514787416522605782noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-67019147220530874932010-11-08T18:04:56.825+01:002010-11-08T18:04:56.825+01:00Kedves Tibor Ádám!
Egyáltalán nem zavar. Egyszerű...Kedves Tibor Ádám!<br /><br />Egyáltalán nem zavar. Egyszerű vályogot használtam mindenhol, szerintem annál jobbat azóta sem találtak ki erre a célra, de vannak akik kísérleteznek mással is. Én azért szeretem a vályogot, mert a cserép és a tégla is agyagból van, így amikor a vályog kiég, hasonló anyagokat kapunk. Ezzel jó a tapasztalatom, ingyen van, tehát nem látom értelmét a váltásnak. EZ nem azt jelenti, hogy ne lehetne más bűvös anyagokat kipróbálni, de abban nem tudok segíteni.<br />Láttam már pár példát téglakályhára, ezek működő szerkezetek, nem kell hozzá cserép, a tégla elég jól tartja a meleget, nem véletlenül azt használták régen is lábmelegítőnek. Kötésben rakva a kályhatest nem reped meg, ha jó minőségű a tégla. Viszont azzal a kérdéssel, hogy elhagyható-e a tégla, és elég-e a cserép, bevallom, meglepett. Erre még nem láttam példát, de teljesen működőképes lehet, csak ügyesen kell használni a cserepeket. A méret nem igazán számít, a falvastagságra kell figyelni. Azt hozzá teszem, hogy azért nem építettek kályhát cserépből, mert elég lassan halad az építkezés. A kemencéhez kiváló, mert például az alföldi búbosnál egy szép, nagy lefordított bögrét építünk fel körönként. A kályhában, hogy hatékony legyen, járatok kellenek, ahol a füst is leadja a hőt.<br />Végülis a cserépből épített kályha szerintem működőképes, érdekes ötlet. Ki kéne próbálni.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-29035899931690268302010-11-04T11:30:11.129+01:002010-11-04T11:30:11.129+01:00Ismételten zavarnám egy ici-picit... A kérdésem az...Ismételten zavarnám egy ici-picit... A kérdésem az lenne, hogy a cserepeket milyen habarccsal illesztette össze? Vagy sima vályogot használt? S a cserepeket milyen méretűre törte össze? vagy ez szabadon választható? Kíváncsi lennék a véleményére azzal kapcsolatban, hogyha én építek egy kályhát mondjuk sima régi kisméretű bontott téglából azt érdemes-e körbe burkolni cseréppel, jobban tartja-e a meleget, vagy felesleges a tégla és mehet egyből cserépből az egész? továbbra is maradok tisztelettel: Feczer Tibor ÁdámAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-16542508902071463792010-10-21T20:55:18.351+02:002010-10-21T20:55:18.351+02:00Hát igen. Visszaolvastam a bejegyzést és valóban k...Hát igen. Visszaolvastam a bejegyzést és valóban kissé zavaros a történet. Nekem voltak alkatrészeim, pl. rostély, és egy régi kályhába való sütődoboz. A rostélyról elkezdtem lekaparni a rozsdát, de mire lejött róla, nem maradt belőle szinte semmi. A régi takaréktűzhely ajtajai is hasonló állapotban voltak, ezért az ajtók, a rostély újak. A sütődobozon nem volt annyi rozsda, de több volt rajta a lyuk, mint a tésztaszűrőn. Viszont az ajtaja és a keret jó állapotban volt, csak le kellett csiszolni, és új dobozt építeni hozzá. Ahol vettem Solymáron a kályhaajtókat, lehetett kapni sütődobozt is, de nem vettem, inkább vállaltam a kihívást.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-42736597168992026942010-10-19T11:22:46.188+02:002010-10-19T11:22:46.188+02:00Köszönöm a válaszát nagyon hasznos volt az építés ...Köszönöm a válaszát nagyon hasznos volt az építés szempontjából! már csak egy-két kérdés erejéig zavarnám: a kályha ajtót, hamuzót és a sütő dobozt újonnan vette vagy az is már megvolt valahol otthon a pincében? :) ha esetleg tud egy jó helyet ahol lehet használtan venni alkatrészeket szívesen venném a segítségét ismételten... :) Maradok tisztelettel: Feczer Tibor ÁdámAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-23518232604247466882010-10-12T21:39:50.831+02:002010-10-12T21:39:50.831+02:00Sajnos nincs olyan képem, amin a füstelvezetés jól...Sajnos nincs olyan képem, amin a füstelvezetés jól látszana. A második képen a keret takarásában észrevehető a füstcső, ami a falból áll ki. A füstelvezetés magassága a sütőhöz képest valóban döntő abból a szempontból, hogy hol melegíti a füst a szekrényt. Az átvezetés a sütő oldalának alsó harmadára esik. Így a füst alul is és felül is megkerüli a sütőt. Sokat töprengtem azon, hogy tegyek-e bele füstterelőt, de aztán úgy döntöttem, hogy teszek, ha szükséges. Eddig nem vettem észre, hogy kellene. A sütő alul és felül egyenletesen melegszik.<br />A cserép egyszerű hódfarkú tetőcserép, építési maradék.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-54412164912160016602010-10-07T11:34:55.996+02:002010-10-07T11:34:55.996+02:00Köszönöm én is a képeket a sparheltről, nekem csak...Köszönöm én is a képeket a sparheltről, nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy (jelenleg mi is egy hasonló "gyári" mini sparhelttel fűtünk-főzünk) ahol betette a füstcsövet ugyebár ott van a kályha sütő része, csak azt nem értem, mert ez a képeken sem látszódik, hogy sütőszekrényt épített be? Mert ha a füst ott távozik akkor a sütendő dolgok felett megy az ki? Ha esetleg egy rajz segítségével bemutatná az építés egyes folyamatait azzal nagy segítségemre lenne! Még egy kérdés: a cseréprész építéséhez jó az egyszerű tető cserép is?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-61879466555300810642010-05-31T17:12:44.907+02:002010-05-31T17:12:44.907+02:00Nekem nagyon szimpatikus ez a kemence építés, de s...Nekem nagyon szimpatikus ez a kemence építés, de sajnos ez csak kertes házban oldható meg. Én ezért vettem egy ilyen hordozható kemencét a <a rel="nofollow">http://party-kemence.hu/</a> oldalon megnézhetitek. Ezzel a mi társasházunk kertjében is lehet sütni! Ha lenne helyem biztosan egy ilyen hagyományos kemencét készíttetnék.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-87717411141441001442010-03-31T09:37:12.497+02:002010-03-31T09:37:12.497+02:00Nagyon jók az írásai, és a képek az építésekről.
É...Nagyon jók az írásai, és a képek az építésekről.<br />Én az idén egy parasztház konyhájába fogok FŰTÉSRE alkalmas búboskemencét építeni önállóan, ahol a tűztér fölött sütő van beépítve.<br />Sok oldalt áttanulmányoztam már, sőt egy barátomnak van is egy ilyen kemencéje, aminek az építésénél nem lehettem ott két éve.<br />A külső köpeny nem probléma, de a belső tér füstelvezetése nem igazán világos, a füst áramoltatását és elvezetését nem láttam hogy van megoldva.<br />Egy kandalóban aknák és járatok vannak, itt mi a megoldás?<br />Erről szeretnék leírást olvasni, ill. képeket látni, ha van ilyen.<br /><br />Még személyesen is megnézném, ha ezt valaki meg tudná mutatni,de a rajz is jó lenne.<br /> Üdv. András<br /><br />jegtoromatyas@freemal.huUnknownhttps://www.blogger.com/profile/04005483090622456493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-59033046043890225512010-03-12T12:56:39.083+01:002010-03-12T12:56:39.083+01:00Örülök, hogy tetszik. A füst elvezetése ebben az e...Örülök, hogy tetszik. A füst elvezetése ebben az esetben egyszerű volt, mert a tűzhely rövidebb, falfelöli oldala az egyik kemence füst szekrényének támaszkodik (légréssel), így elég volt nagyjából középmagasságban áttörni a falat, és betenni egy csövet. A második (a Római tűzhelyet nem számítva) képre kattintva, nagyméretben jól látszik a cső. Akinek erre nincs lehetősége, az nyugodtan bekötheti a szerkezetet egy szabványos jkályhacsővel is.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-76521452232048372652010-03-12T10:16:21.002+01:002010-03-12T10:16:21.002+01:00Nekem tetszik! Kérdésem, hogy a füstelvezetést hog...Nekem tetszik! Kérdésem, hogy a füstelvezetést hogy oldotta meg? A képeken nem látom...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-42679031032298795332010-02-23T20:01:09.588+01:002010-02-23T20:01:09.588+01:00Kedves Zoltán!
Minden azon múlik, hogy mekkora a ...Kedves Zoltán!<br /><br />Minden azon múlik, hogy mekkora a kémény átmérője. Ugyanis egy kemencéhez legalább 30x30-as kémény kell, de nem árt, ha ennél is nagyobb. A "sima" kályhacső, tehát a szokványos méretű, sajnos nem elég.<br />A formát lehet utánozni kandalló-kályhaként, tehát lehet beépíteni ajtót, de ebben az esetben a sütés, főzés már nem annyira hatékony benne, mint az eredeti elrendezésben. <br />Ha meg van a kéményméret, érdemes végiggondolni, hogy milyen funkciója lesz a kemecének. Ha főzni is szeretnének, akkor érdemes egy pillangószelepet is beépíteni a kéménycsőbe, hogy a felfűtés után ne veszítsen a kemence túl sok hőt.<br />Van egy jó hírem is: Ha megépíti, és nem falon át fűtős lesz, akkor is lehet benne sütni olyan ételeket, amikhez nagy hőfok kell, folyamatos tüzelés mellett. Ilyen pl. a lángos, vagy a pizza. Persze ahoz jól kell megválasztani az ajtó méretét.<br />Sok sikert!Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-58098888402373008592010-02-12T11:37:28.610+01:002010-02-12T11:37:28.610+01:00Gratulálok, nagyon szép! Ezt kéményes verzióra is ...Gratulálok, nagyon szép! Ezt kéményes verzióra is meg lehet csinálni? Nekem a kémény nyílás olyan 2m magasan van a falon, ha sima kályhacsővel vezetem ki belőle a füstöt működhet a dolog? Illetve nem tudnék falon keresztül rakodni bele, tehát kályha ajtót is kellene csinálnom. Működhet?<br />Köszönettel:<br />Balázs ZoltánUnknownhttps://www.blogger.com/profile/04184385331789543189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-55094703353926463192010-02-09T15:35:32.923+01:002010-02-09T15:35:32.923+01:00Köszönöm.
A férjem is ilyenben gondolkodik,jól jöt...Köszönöm.<br />A férjem is ilyenben gondolkodik,jól jött nei a segítség!Bellyhttps://www.blogger.com/profile/16250684372916620898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-12319302289118325782010-01-11T22:08:00.034+01:002010-01-11T22:08:00.034+01:00Kedves Krisztián!
Köszönöm a korrekt, kimerítő vá...Kedves Krisztián!<br /><br />Köszönöm a korrekt, kimerítő választ. Már értem miért lógnak ki a szórólapok a postaládából. Abban is biztos vagyok, hogyha magam csinálnám, akkor én is így tennék most, hogy értem. <br />Lehet, hogy újítok egy speciálisan szórólapok befogadására szolgáló olyan nyílást, ahova sok szórólapot lehet félig betenni anélkül, hogy ay esőben megázzanak, de az utcáról jól látható legyen.<br />Így mindenki jól jár.<br />Ígérem, elolvasom a szórólapokat és csak azután használom fűtőanyagként.Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-78328533198578389652010-01-09T09:16:23.125+01:002010-01-09T09:16:23.125+01:00Tisztelt Szamosi Úr,
szórólapterjesztéssal fogla...Tisztelt Szamosi Úr,<br /><br /><br />szórólapterjesztéssal foglalkozunk, ezért választ tudok adni, a felvetett kérdésére, miszerint miért nem tudja betenni, egy terjesztő, teljes mértékben a postaládájába az adott reklámkiadványt.<br />A válasz többféle szempontból áll:<br />Elsőként, megemlíteném azt, hogy bizonyos megbízók ehhez a módszerhez ragaszkodnak( okát ne kérdezze, nem tudom).<br />A második szempont a gyorsaság. A terjesztő, amennyiben a reklámkiadvány csak egy kis részét helyezi bele a postaládájába, úgy jóval gyorsabban tud terjeszteni, hiszen nem kell bajlódnia, hogy teljes mértékben bekerüljön.<br />A harmadik dolog, a gyorsabb ellenőrizhetőség, hiszen elég csak végigmenni az adott utcán gk.-val és látható a munkásság.<br />Az utolsó szempont pedig a mennyiség növekedése. Ma már sok cég foglalkozik terjesztéssel egy-egy adott településen, és a terjesztett menyiségek csak növekednek, így sokszor látható az, hogy két-három egymástól jól elkülöníthető "köteget" talál.<br />Nem helyezhető mindegyik a postaládába, teljes mértékben.<br /><br />Ez lett volna a válaszom.<br />Amennyiben nem lenne kielégítő a válaszom vagy további kérdések merülnének fel Önben, kérem jelezze és szivesen megválaszom.<br />info@lakriszma.hu<br />Még egy gondolat. Nagyszerű az írása, nagyon tanulságos.<br />Köszönettel,<br />Lápossy KrisztiánUnknownhttps://www.blogger.com/profile/17991079471164009958noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-7547465714324341152009-08-29T21:54:22.048+02:002009-08-29T21:54:22.048+02:00Kedves László,
nagyon tetszenek az írásai és a bú...Kedves László,<br /><br />nagyon tetszenek az írásai és a búboskemencék. Én is szeretnék egyet építtetni és ebben kérem a segítségét, hogy tudna-e ajánlani valakit aki elkészíti. E-mailben vagy telefonon pontosabban elmondanám mire lenne szükségem.<br /><br />Üdvözlettel: Andi<br />www.reizerandrea.freeblog.huAndreahttps://www.blogger.com/profile/03744192830141082955noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-20052941155374484452009-06-24T16:31:56.727+02:002009-06-24T16:31:56.727+02:00Kedves László!
Ha rendelkezik bővebb képanyaggal, ...Kedves László!<br />Ha rendelkezik bővebb képanyaggal, szívesen venném, ha el tudná küldeni részemre (afoldtudeje@gmail.com) . Szeretnék én is kemencét építeni, de mindenképpen alaposan körbejárom a témát előtte.<br />Köszönettel: Kokas LajosAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-23866797123333016942009-06-12T13:13:53.303+02:002009-06-12T13:13:53.303+02:00Kedves László!
Végigolvastam az össze bejegyzést ...Kedves László!<br /><br />Végigolvastam az össze bejegyzést amit írt és van pár gondolatom amit szeretnék megosztani Önnel.<br /><br />Azthiszem itt mindenki elkezd gondolkozni azon, hogy hova lehetne otthon kemencét építeni..<br /><br />Gratulálni szeretnék ahhoz amilyen kitartással, utánajárással megépíti a kemencéket, újra felfedezi hagyományainkat.<br />Nekem is ezt kellene de hova lehetne kemencét építeni...<br /><br />Tisztelettel:<br />ÁkosÁkosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-18485735880348240992009-06-12T13:08:16.197+02:002009-06-12T13:08:16.197+02:00Kedves László!
Végigolvastam az össze bejegyzést ...Kedves László!<br /><br />Végigolvastam az össze bejegyzést amit írt és van pár gondolatom amit szeretnék megosztani Önnel.<br /><br />Azthiszem itt mindenki elkezd gondolkozni azon, hogy hova lehetne otthon kemencét építeni..<br /><br />Gratulálni szeretnék ahhoz amilyen kitartással, utánajárással megépíti a kemencéket, újra felfedezi hagyományainkat.<br />Nekem is ezt kellene de hova lehetne kemencét építeni...<br /><br />Tisztelettel:<br />ÁkosÁkosnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-33419825669587581142009-06-09T16:49:01.767+02:002009-06-09T16:49:01.767+02:00Hát kérem, én csak gratulálni tudok Önnek! Élvezet...Hát kérem, én csak gratulálni tudok Önnek! Élvezet volt olvasni leírását, jó érzés töltött el látván, milyen elszántsággal, megszállottsággal teszi amit tesz.<br />Ezek láttán még az sem zavart, hogy az a gombocos káposzta voltaképpen nem töltött káposzta, esetleg csak a nevében...<br />Szóval csak ámulok, bámulok és igen nagyra tartom Önt.<br />Javasolnám, készítse el a kolozsvári káposztát, illetve rakott káposztát kemencés változatban. Megboldogult gyermekkorom ízeit most is a számban érzem, elég ha visszagondolok drága fejkendős Nagyanyámra, amint minden második csütörtökön megsütötte a kemencében a finom kenyeret, mellé a kapros-tejfeles lángost, és persze az elmaradhatatlan cipót...<br /><br />Fehérvári Attila,<br />NagyváradFehérvári Attilanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-11187757151161596132009-06-07T11:48:26.617+02:002009-06-07T11:48:26.617+02:00Nagyszerű dolog a kenyérsütés, de attól tartok a c...Nagyszerű dolog a kenyérsütés, de attól tartok a csöpögő padlás nem a legjobb mérőműszer. Nekem öt perc utaán megjelentek az első cseppek, húsz perc után már szakadt a padlás, nem csöpögött és a hátamon is folyt a víz.<br /><br />Azt hiszem testalkat kérdése, de ha sikerülni folyamatosan sütni, hamarosan lejebb adnák a hátamon csurgó patakokMolnár Gézahttps://www.blogger.com/profile/06577211884740057897noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-43442376272142753952009-01-22T21:47:00.000+01:002009-01-22T21:47:00.000+01:00Kati,A recept nekem is tetszik, tök jó lehet, ha k...Kati,<BR/><BR/>A recept nekem is tetszik, tök jó lehet, ha kipróbáltad, írd meg légyszíves az eredményt.<BR/>Csombort, vagyis borsikafüvet, mintha láttam volna a Corában élő növényként, de nem biztos. Majd ellenőrzöm megint. Talán Pali tudja, hogy hol van a lelőhely.<BR/>A nagymama receptje a családjuk nagy gonddal védi, mint azt Pali írta, de majd fogadásból játszom vele egy ping-pong partit, és az lesz a tét, hogy elmondja. Jó?Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-20006621635072648292009-01-22T17:17:00.000+01:002009-01-22T17:17:00.000+01:00Nekem, mint " kemencétlen" polgárnak, nagyon is te...Nekem, mint " kemencétlen" polgárnak, nagyon is tetszik Pali receptje és ki is fogom próbálni. Kérdésem, hogy hol lehet csomborhoz jutni, mert nekem nem sikerült.<BR/>Másik kérdésem, hogy hol van Pali nagymamájának a bableves receptje???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2395165038963995127.post-28181521888061929652009-01-13T21:29:00.000+01:002009-01-13T21:29:00.000+01:00Köszönöm Pali a magyarázatot.Azóta is gondolkodom ...Köszönöm Pali a magyarázatot.<BR/><BR/>Azóta is gondolkodom azon, hogy hogyan lehet adaptálni a műveletsort a kemencére. A fő problémám, hogy a kemencében készült ételek, különösen a főtt ételek általában arra épülnek, hogy összerakjuk, betesszük, aztán kivesszük mert kész. Nem célszerű ki-be pakolgatni a fazekat. Így, ha például a főzés utolső fázisában teszem bele a csombort, akkor a fazék kijön, csombor belemegy, fazék vissza. Szerinted lehet másképp is?Szamosi Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/08109322905635699137noreply@blogger.com