2009. február 1., vasárnap

Fokhagymás-tejfölös lángos

Már írtam a lángos és a pizza rokoni fokáról, és azt gondoltam ennyi elég is. Tegnapelőtt azonban kaptam egy nagy receptkönyvet, tele lángosreceptekkel, nagyjából kilencvennel. A könyv kétféle lángost tárgyal, az olajban és a kemencében (vagy sütőben) sültet.
A következő recept a kemencében sült lángos alapreceptje. A fokhagyma nagyon fontos eleme, mivel rendkívül sok hasznos anyagot tartalmaz, ami több betegséget jobban gyógyít, mint a legfejlettebb tabletták. Vérnyomásstabilizáló és gyulladáscsökkentő hatása köztudott. Sajnos a civilizáció mellőzte, gondolom a szaga miatt. Olvastam, hogy Egyiptomban egész jól megvoltak a rabszolgák és a rabszolgatartók, amíg nem egyszer hatalmas rabszolga lázadás tört ki, amikor a rabszolgák napi fokhagyma adagját csökkentették. A feljegyzés szerint a lázadás addig tartott, amíg a rabszolgatartók vissza nem állították a fejadagot. Ekkor nyomban béke lett és a rabszolgák dolgoztak tovább a piramison. A fokhagymát a rómaiak is kedvelték és igen sokat fogyasztottak belőle. Azt hiszem most sokan azt gondolnák, hogy a római katonák azért jutottak el ilyen messzire a hódításban, mert amikor megérkeztek valahová, akkor a nép elájult a szaguktól. Ma a lángos jó kifogás arra, hogy rátegyünk belőle egy kicsit a fokhagymából. Amit a lángossütőnél kapunk az nem sok, de amit az olajban sült lángosra otthon teszünk sem több, mint egy gerezd. Az alábbi recept ennél kicsit többet ír. Én ezzel az adagolással értek egyet. Így van hatása.
Felhívom a figyelmet a recept első mondatára. Arra, amiből kiderül, nem kell semmi trükk a kemencés lángos tésztájához. Ha sütőben készítjük, sem kell semmi különös, csak egyszerű kenyértészta.

És most a recept:

Kenyérlángos (langalló, péklángos, pompos, vakarcs, vakarék)
Bármilyen kenyértésztából elkészíthető. Hozzávalók: 8 darab lángostészta, 2 dl tejföl, 10 dkg sertés-, vagy libazsír, 8-10 gerezd fokhagyma, liszt, só.
Kemencében - A hamut seprűvel elseprem, majd bevetem a kihúzott lángosdarabokat. Néhány perc múlva kész. A lángost sózom, majd fokhagymás tejföllel leöntve kínálom.
Sütőben - Egy tepsit, vagy sütőlemezt liszttel megszórok, majd ráterítem a kihúzott lángosokat és betolom a sütőbe. Kb. 15 perc alatt kész.
Fokhagymás tejföl: A zsírt megolvasztom, majd belekeverem a tejfölt és az átpréselt fokhagymákat. Melegen tartom.

Ugye milyen "lájtos"? Ki lehet próbálni, nem harap vissza, és sokkal egészségesebb, mint sok műanyaggal dúsított modernizált élelem jellegű anyag. Akkor kiváló, ha a nap végén az egész család eszik belőle, hogy mindenkin egyszerre mutatkozzanak a hatások.

Nincsenek megjegyzések: