2009. január 1., csütörtök

Lencse a gazdagság receptje

A néphagyomány szerint az újévkor fogyasztott lencsének fontos financiális szerepe van. Nem tudni miért, de úgy gondolom, jobb, ha követjük a hagyományt, hátha mégis működik.

Természetesen kemencében még annál is jobban kell működnie, mert sok száz évig abban főzték a lencsét. Én is ezt követem, és mindig várom, hogy gazdagabb legyen a családom.A recept ehhez nagyon egyszerű:Végy egy fazekat, kend ki két evőkanál zsírral, forgass bele két evőkanál lisztet és két kávéskanál pirospaprikát. Tedd bele az előző este kiválogatott és beáztatott fél kiló lencsét. Tégy a fazékba jó sok füstölt húst, csülköt, tarját, kolbászt, vagy amit szerettek. Sózd meg annak függvényében, hogy mennyire sós a hús, tégy hozzá egy nagy kockára vágott hagymát és két gerezd finomra aprított fokhagymát és ereszd fel vízzel, hogy ellepje. Ha ez mind megvan, akkor tedd félre, és fűtsd fel a kemencét. (Itt jegyzem meg, hogy mint mindent, amit kemencében főzünk, lehet sütőben is, de akkor nem pont olyan az íze.) Felfűtés után, amikor már a főzési hőfokra hűl, tedd be a fazekat, jól csukd be az ajtót, és hagyd ott. Másnap vedd ki, és tálald. Jó étvágyat!Csakúgy mint a bablevesnél, az elkészítési idő több, mint 24 óra.

Ez elég furcsán hangzik a mai egyórás, egytálételes, gyors vendégvárós világban. Nem győzöm ismételni, hogy a kemence használata maga a hagyományőrzés. Annak idején az emberek igen elfoglaltak voltak, kora reggeltől késő estig keményen dolgoztak, és mégis volt idejük ilyen és ehhez hasonló "projektek"-re. Hogy hogyan, arra lehet, hogy egy nyereményjátékot indítok, de most csak annyit teszek hozzá, hogy pár dologgal nem kellett foglalkozniuk. Csak egy példa: valószínűleg sokkal kevesebb időt töltöttek a TV elveszett távirányítójának keresésével.

Idén magam is megfőztem az újévi lencsét, de hamár befűtöttem, akkor sütöttem egy kis pogácsát, utána a maradék tésztából egy kis cipót, aztán indult a lencsefőzés. A tepsiből hiányzó pogácsák valahogy eltűntek, amíg elfordultam és kerestem a fényképezőgépet.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lencsét nemcsak pénzügyi okokból, hanem azért is kell enni, hogy szépek legyünk tőle:-) tehát nagyon jól tetted, hogy főztél.
A babérlevél kimaradt, vagy direkt hagytad ki belőle? És a cukor-ecet( vagy inkább citrom)????
Másik kérdésem, hogy jól értettem, hogy a pogácsa és a cipócska ugyanabból a tésztából készült?

Szamosi László írta...

Szebbek sem lettünk eddig tőle, de legalább csúnyábbak sem.
Az igazság az, hogy előző lencséimből hol a babérlevelet hagytam ki, de nem hiányzott, hol meg a cukrot és citromot felejtettem el, de azok sem hiányoztak. Akkor meg minek komplikálni? Ha nem mondom, hogy nincs benne, senki sem hiányolná.
Igen, jól értetted a cipó a szaggatás után megmaradt tésztából van, újragyúrtam, és ott hagytam letakarva a deszkán amíg a pogácsa kihűlt. Addig szépen megkelt újra, aztán péklapátra vele. Másnap ez volt reggelire. A pogi recept és történet mindjárt jön.

Szamosi László írta...

Utóolvasás közben jöttem rá, hogy egy félreértést okozó sajtóhibát kell kijavítanom. A következő mondat " letakarva a deszkán amíg a pogácsa kihűlt." helyesen így hangzik: letakarva a deszkán amíg a pogácsa kisült." Hogy miért kihültet írtam kisült helyett, fogalmam sincs.

Névtelen írta...

A lencse receptje nagyon tetszik. Mi is szeretjuk az egyszeru dolgokat. Ami megis a bonyolultsag iranyaba mutat a mi esetunkben az az, hogy a lencselevest mi tejfollel talaljuk. Nem probaltad meg a lencset savanyu kaposztaval, kvazi korhelylevesnek fozni? Mi babbal megprobaltuk - isteni volt. Ja es segitett eltuntetni az elozo vidam italozas akut es kellemetlen tuneteit. Pali

Szamosi László írta...

Kedves Pali!

A lencsében nálunk megáll a kanál. Így levesnek nem mondanám, de a korhelyleves egy kicsit bővebben érdekelne, ha leírnád. És mint babspecialista különösen izgat, hogy milyen lehet a bab a káposztával.

Névtelen írta...

A babos-kaposztas korhelyleves egy isteni dolog, de egy komplett oldal a receptje. Megprobalom eljuttatni Neked kulon e-mailben, mert gondolom egy oldal sok lesz a megjegyzes rovatba.
Szerintem agyagedenyben, kemenceben fantasztikus lehet, mert meg sima tuzhelyen fozve is mind gasztronomiai, mind orvosi szempontbol (lasd macskajaj) kifogastalan.

Szamosi László írta...

Pali!

Izgatottan várom a receptet.

Névtelen írta...

Szóval a káposztás bableves kissé zanzásitva. (Lajos Mari után szabadon)
Előző este a fél kiló csülköt (vagy egyéb más füstölt húst) és a negyed kiló babot beáztatjuk. Másnap öblités után a csülköt feltesszük főni, amikor félig kész van, akkor hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, egy fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát. (A sóval óvatosan kell bánni a füstölt hús miatt). Miután a bab félig megfőtt berakjuk a negyed kiló (egyszer öblitett) savanyúkáposztát, amit előzőleg kissé felapritottunk, a csombort és az egészet hagyjuk puhára főni. Ezután a hagymát és fokhagymát kidobjuk, a csülköt kivesszük és kisebb kockákra apritjuk. (A csonttól persze előtte megszabadulunk). Visszatesszük a húsdarabokat, hozzáadjuk az őrölt borsot, majd behabarjuk az egészet egy pohár tejföllel egy-két evőkanál liszttel, majd alaposan összeforraljuk.

Tálaláskor citromkarikával diszitjük. Jó étvágyat!

Szamosi László írta...

Pali!

Köszönöm a receptzanzát. Elgondolkodom a kemencére alkalmazásán. Addig is megmondod, hogy mi az a csombor, vagy nézzem meg a wikipédián?

Névtelen írta...

Csombor (Latin neve: Satureja hortensis) nem mas mint borsika, borsfű, vagy kerti pereszlény. A csaladunkban nagyon kedvelt fuszernoveny. Ja es nagyon egeszseges, a borsot lehet vele helyettesiteni. Egyebkent gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény. Babbal kaposztaval kivalo izhatast ad, ha a fozes vege fele teszuk bele az etelbe. Ide illene a nagymamam habart bablevese, aminek a receptjet csaladunk ma is nagy gonddal vedi...

Szamosi László írta...

Köszönöm Pali a magyarázatot.

Azóta is gondolkodom azon, hogy hogyan lehet adaptálni a műveletsort a kemencére. A fő problémám, hogy a kemencében készült ételek, különösen a főtt ételek általában arra épülnek, hogy összerakjuk, betesszük, aztán kivesszük mert kész. Nem célszerű ki-be pakolgatni a fazekat. Így, ha például a főzés utolső fázisában teszem bele a csombort, akkor a fazék kijön, csombor belemegy, fazék vissza. Szerinted lehet másképp is?

Névtelen írta...

Nekem, mint " kemencétlen" polgárnak, nagyon is tetszik Pali receptje és ki is fogom próbálni. Kérdésem, hogy hol lehet csomborhoz jutni, mert nekem nem sikerült.
Másik kérdésem, hogy hol van Pali nagymamájának a bableves receptje???

Szamosi László írta...

Kati,

A recept nekem is tetszik, tök jó lehet, ha kipróbáltad, írd meg légyszíves az eredményt.
Csombort, vagyis borsikafüvet, mintha láttam volna a Corában élő növényként, de nem biztos. Majd ellenőrzöm megint. Talán Pali tudja, hogy hol van a lelőhely.
A nagymama receptje a családjuk nagy gonddal védi, mint azt Pali írta, de majd fogadásból játszom vele egy ping-pong partit, és az lesz a tét, hogy elmondja. Jó?